Thumbnail
Nominace žlutických památek

S radostí i hrdostí můžeme konstatovat, že opravených drobných sakrálních památek v okolí Žlutic přibývá. Jsou krásné, je jich hodně, jsou vidět a už se o nich hodně mluví! V těchto dnech hlavně na úrovni Karlovarského kraje. Byl totiž vyhlášen další ročník soutěže Stavba roku. Smyslem této akce je přiblížit odborné i laické veřejnosti stavby, které stojí za povšimnutí a mají v rámci kraje svůj význam. Soutěží se ve 3 kategoriích – stavba, projekt a zachráněná památka (ta se nás týká). Záštitu nad soutěží převzala hejtmanka Mgr. Jana Vildumetzová a primátor Ing. Petr Kulhánek. Nejúspěšnější projekty budou dále prezentovány a jejich fotografie umístěny na panelech putovní výstavy.

Naše „perličky“ byly navrženy do soutěže jako celek. Už nominace do této soutěže je sama o sobě velký úspěch. Např. v loňském roce byl jako nejlepší zachráněná památka vyhlášen hrad na Andělské hoře. A letos soupeříme v řadě s takovými obry, jako je hradní palác v Chebu, rozhledna Bučina u Kyselky nebo kostel v Radošově. Ale není třeba se lekat velikosti. Zvítězit může i menší památka, u které porota ocení provedení rekonstrukce a její význam. A o tom můžete rozhodnout i Vy!! Vedle odborné poroty totiž rozhoduje i počet hlasů, které památka získá od veřejnosti. Hlasování je možné na stránkách: http://www.stavbykarlovarska.cz/cz/hlasovani-skk.

Prosím všechny, kterým není lhostejný osud žlutických památek, aby se zapojili do hlasování a pomohli tak k další propagaci našeho kulturního dědictví.

Pomůže nám to k získávání souhlasu a financí na opravu dalších památek. A máme jich kolem sebe pořád ještě hodně.

MUDr. Hana Hnyková

SOVa a MSŽ

Autor: MUDr. Hana Hnykova, 20. května 2018
comments powered by Disqus