Thumbnail
Kaplička sv. Jakuba

Pokud se vydáte na procházku do okolí Žlutic, můžete mezi Verušicemi a Dolánkou narazit na nově opravenou kapličku. Stojí zde asi od konce 18. století, jen ji nebylo do dnešního jara vidět. Její ruina byla zarostlá v křoví mimo cestu. Když vedení města Žlutice začalo uvažovat o nové cyklostezce vedoucí kolem kapličky a nechalo zprůchodnit původní úvozovou cestu, dozrál čas na rekonstrukci této památky. Finančních nákladů se ujali manželé Homolovi, organizace oprav manželé Hnykovi. Za pomoci přátel vyhrabali zbytek zdiva ze sutin a křoví a upravili okolí. Další již bylo na ing. Milanovi Kaderovi, který podle rad odborníků celé dílo dokončil.

 

Dne 25.7. 2014 proběhla u kapličky malá slavnost k jejímu vysvěcení. Patronem se jí stal sv. Jakub Starší. Vlastní obřad provedl pan páter Vladimír Müller poté, co pronesl milou a lidskou řeč o sv. Jakubovi a jeho odkazu pro lidstvo. Snad všechny zaujala jeho závěrečná modlitba.

 

Pro nás bylo milým překvapením, kolik se sešlo na slavnosti lidí (byla nás téměř stovka). Ještě větší překvapením bylo to, že mnozí přispěli na opravu kapličky peněžním darem. Vybralo se téměř 40 000 Kč, což je polovina celkových nákladů na rekonstrukci.

 

Pod střechu bude v měděném pouzdře vložen pamětní zápis o kapličce (ten sestavil Ing. Petr Brodský a přepsala ho Mgr. Anna Vaňatová), podpisový arch ze slavnosti, seznam peněžních dárců, mince z roku 2014, Žlutický zpravodaj, noviny a sada fotografií. Ty zhotovil fotograf Michael Bok. O květinovou výzdobu se tradičně postarala paní Mirka Vnoučková. Dalším nevšedním zážitkem bylo vystoupení Loveckého trubačského tria Otročín. Nechybělo ani oblíbené občerstvení, které zajistily ženy z Muzejního spolku, Okrašlovacího spolku Vladař a další přítelkyně. Příjezdovou cestu se na poslední chvíli podařilo opravit díky panu Civínovi a iniciativě pana Rosti Pilného ml.

 

Slavnost proběhla za krásného počasí a z celé atmosféry byla cítit pohoda a vděčnost, že se můžeme sejít na tak krásném místě. Doufejme, že se kaplička sv. Jakuba stane oblíbeným cílem procházek a přejme jí, aby přinášela lidem radost a klid v duši.

 

Fotky ze slavnosti je možné nalézt ZDE

Autor: MUDr. Hana Hnykova, 16. srpna 2014
comments powered by Disqus