Thumbnail
Žlutice na Vyšehradě

V sobotu 20.5.2017 byla na Vyšehradě zahájena národní putovní výstava Má vlast cestami proměn. O co šlo? Dovolím si citovat z katalogu výstavy:

„V pořadí již 9. ročník výstavy přináší svědectví o 97 změnách v naší zemi. Opět je to přehlídka výsledků snah lidí, kterým není lhostejné, jak vypadá jejich okolí. Kteří ví, že i kaplička v Dolní Lhotě, kde nikdy osobně nebyli, je jejich, je součástí jejich domova. Je to jejich vlast.

Koncept výstavy je jednoduchý – na výstavních panelech jsou jednotlivé objekty představeny před a po proměně. Je jasně patrné, jak se naše vlast pomalu, ale jistě mění k lepšímu. A vůbec nezáleží na tom, jestli se jedná o křížek nebo celou katedrálu. Důležité je to, že si někdo toho kousku naší země všiml a něco pro něj udělal.“

Karlovarský kraj reprezentovalo na Vyšehradě pět památek: Posvátný okrsek v Ostrově, hrad Hartenberg u Sokolova, zámecký park v Hazlově a dvě žlutické kapličky: kaple sv. Jakuba a lesní kaple Panny Marie (Bellhübel). V Praze zůstane výstava ještě měsíc a pak bude putovat po různých městech republiky. Lidé mohou přes internet dávat hlas památce, která se jim nejvíce líbí. Za rok se na Vyšehradě vyhlásí vítězové jednotlivých kategorií.

Můžeme jen doufat, že naše kapličky v silné konkurenci zaujmou. Ale i kdyby ne, už jejich účast v soutěži je reklamou pro Žlutice a oceněním všech, kteří se opravám památek na Žluticku věnují. Je už nás opravdu hodně a já bych všem chtěla touto cestou poděkovat. Jen díky vzájemné pomoci a dělbě práce můžeme dělat věci, kterými se můžeme chlubit po celé republice.

Děkuji!


 

Hana Hnyková

SOVa

Foto

Autor: MUDr. Hana Hnykova, 21. května 2017
comments powered by Disqus