Thumbnail
OHLÉDNUTÍ SOVy

 Uplynulý rok 2016 byl pro SOVu asi nejrušnější za dobu její existence (8 let). Některé naše plány se nám nepodařilo uskutečnit, ale většina se povedla. Co všechno to bylo?

Získali jsme finance na opravu dalších křížků v okolí Žlutic. Opravil se Neumannův, Černý a Siemerův kříž u silnice do Verušic. Ve spolupráci s městem Žlutice byla opravena kaplička Panny Marie zv. Belhübel u Semtěše.

Dokončili jsme další turistickou trasu a to Cestu divočinou do Štědré. Ve spolupráci s KČT byla vyznačena a stala se naší pátou oficiální stezkou v okolí Žlutic. S Daliborem Nesnídalem jsme k těmto trasám vydali soubor letáků a ty byly od jara k dispozici v celém regionu.

Celé Česko slavilo letos výročí narození Karla IV. Ve Žluticích se k těmto oslavám vedle Muzejního spolku přidal i spolek náš a dohromady jsme uspořádali Večer pro Karla IV. Na programu se podílelo mnoho žlutických občanů.

Na dvou konferencích jsme měli možnost prezentovat SOVu a propagovat Žlutice. Jedna konference proběhla v pražské Lucerně (hlavním tématem byla záchrana drobných památek v krajině), ta druhá na krajském úřadě Karlovarského kraje (o rozvoji cestovního ruchu).

V květnu jsme uspořádali další ročník pochodu Po stezce sovy Rozárky. Stal

se již pěknou tradicí a tak bychom podobnou akci rádi pořádali pravidelně i na podzim. Letos se první ročník Cesty divočinou vydařil a tak doufáme, že se oba pochody budou líbit i v příštích letech.

Slavnostní vysvěcení panem farářem Řezáčem proběhlo u dvou opravených památek. Byla to kaplička Panny Marie a Neumannův kříž.

Hodně práce nás čekalo i mezi jednotlivými akcemi. Již opravené památky potřebují stálou údržbu. Na stezkách bojujeme s kopřivami a roštím. Je také nutné obměňovat naučné cedule, natírat stojany a dřevěné sochy. Dost času zabírá administrativa kolem žádostí a vyúčtováním dotací. Další čas zabere jednání s památkáři a dalšími úřady.

Jak je vidět, máme stále co dělat. Je to práce pro mnoho lidí, kteří se na činnosti spolku podílejí. Jediné, co za svůj čas a námahu dostanou, je moje poděkování a ocenění od lidí, kteří si jejich úsilí všímají. Takže, milí přátelé, velmi děkuji vám všem za pomoc a doufám, že se budeme scházet na našich akcích i nadále!

 

Za Spolek okrašlovací Vladař

MUDr. Hana Hnyková

 

Autor: MUDr. Hana Hnykova, 20. prosince 2016
comments powered by Disqus